Αποδείξεις τέλος για το 2016 – Τι θα ισχύσει του χρόνου


25-11-2016 7:58

Αν όλο το χρόνο μαζεύατε αποδείξεις για τη φορολογική σας δήλωση, τελικά δεν  ήταν απαραίτητο… όπως ξεκαθάρισε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στη δήλωση που θα κάνουμε το 2017 (για το 2016) δεν θα χρειαστεί να συμπεριλαμβάνονται και αποδείξεις δαπανών. Ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης θα είναι, όπως ήταν άλλωστε και στη φετινή φορολογική δήλωση, κλειδωμένος και έτσι όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το σύνολο της έκπτωσης φόρου- αφορολόγητο που δικαιούνται βάση του ύψους του εισοδήματός τους.

Τους τελευταίους μήνες οι δηλώσεις των αρμοδίων εμφανίζονταν αντιφατικές με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους φορολογούμενους αναφορικά με το θέμα της υποχρέωσής τους ή μη για τη συλλογή αποδείξεων.

Ακόμα και σήμερα ένα μήνα πριν την εκπνοή του έτους πολλοί έχουν μπερδευτεί και δεν ξέρουν τί πρέπει να κάνουν και κυρίως αν η απαλλαγή από τη συλλογή αποδείξεων …ισχύει και για την  Πρωτοχρονιά καθώς έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά αναφορικά με το τι θα ισχύσει.

Ξεκαθάρισαν τα πάγματα για το 2016

 Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχους και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν αφορολόγητο όριο, δεν είναι τελικά υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση του 2017 τη δαπάνη για αγαθά και υπηρεσίες. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, δηλαδή ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθεροι επαγγελματίες ή έχοντες εισόδημα από άλλες πηγές δεν είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν αποδείξεων καθώς δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο.

Αγνωστα τα σχέδιά τους για το 2017

Αν το τί ισχύει για φέτος ξεκαθαρίστηκε ένα μήν απριν το τέλος του έτους….είναι πολύ νωρίς για να ξέρουν και να μας πουν  τί θα ισχύσει το 2017. Ειδικά εφόσον είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για πλειάδα θεμάτων.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών έχει τεθεί στους θεσμούς, για  ένα πλαίσιο κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος στην αγορά ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μιλούσε για αποδείξεις μέσα από τη χρήση των καρτών. Πρόθεση του υπουργείου είναι  το νέο  πλαίσιο να μπει σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2017, όμως ακολούθης εη διαπραγμάτευση και δεν ξέρουμε τί ακριβώς έχει εγκριθεί.

Η πρόταση του υπουργείου

Ωστόσο η πρόταση του υπουργειου προέβλεπε   ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα προκειμένου να λάβουν την έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο. Στην περίπτωση που δαπανήσουν παραπάνω θα έχουν πρόσθετη έκπτωση φόρου ενώ οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δαπανούν το εισόδημά τους με πλαστικό χρήμα θα λαμβάνουν ηλεκτρονικούς λαχνούς και θα παίρνουν μέρος σε κληρώσεις χρηματικών ποσών και κατασχεμένων ΙΧ και ακινήτων από το δημόσιο.

Ο νόμος όμως ακόμη δεν προχώρησε αφού κόλλησε στον ακατάσχετο λογαρισαμό.  Δηλαδή δεν έχει συμφωνηθεί αν ο επαγγελματικός λογαριασμός που θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πλαστικό χρήμα θα είναι μερικώς ακατάσχετος , κάτι που οι δανειστές  απορρίπτουν. Έτσι, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα τεθεί σε ισχυ το νομοσχέδιο, αν και τελικά η χρήση πλαστικού χρήματος οπωσδήποτε θα ενισχυθεί.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr