Ρωσία: Η δήλωση του Πούτιν που θα συζητηθεί!

748664-putin.jpg

24-11-2016 19:45

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ρώτησε έναν μαθητή ηλικίας 9 ετών, που υποστήριζε ότι γνωρίζει όλα τα σύνορα όλων των χωρών της υφηλίου, πού οριοθετούνται εκείνα της Ρωσίας.

«Τα σύνορα της Ρωσίας δεν τελειώνουν πουθενά», δήλωσε σήμερα με χιουμοριστική διάθεση ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης της Ρωσικής Εταιρείας Γεωγραφίας την οποία αναμετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους ρώτησε έναν μαθητή ηλικίας 9 ετών, που υποστήριζε ότι γνωρίζει όλα τα σύνορα όλων των χωρών της υφηλίου, πού οριοθετούνται εκείνα της Ρωσίας.

«Τα σύνορα της Ρωσίας τελειώνουν στον Βερίγγειο πορθμό με τις ΗΠΑ» του απάντησε το παιδί.

«Τα σύνορα της Ρωσίας δεν τελειώνουν πουθενά» ανταπάντησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν γελώντας προτού προσθέσει: «πρόκειται για αστείο».

Παράλληλα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ ενός «εποικοδομητικού διαλόγου» υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρες, τον επόμενο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ρωσία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, έχει ταχθεί και πάντα θα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου (του Οργανισμού) στις διεθνείς υποθέσεις, την επίλυση συγκρούσεων, τον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον προκάτοχό σας, ο οποίος θα σας παραδώσει τα ηνία τον Ιανουάριο. Ελπίζουμε να έχουμε τον ίδιο εποικοδομητικό διάλογο και με εσάς», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, είπε ότι αναγνωρίζει «το ρόλο της Ρωσίας όχι μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά και σε όλες τις πλευρές των διεθνών σχέσεων».

Ο πρώην Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο οποίος με αυτήν την ιδιότητα αντιμετώπισε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξελέγη γενικός γραμματέας του Οργανισμού τον Οκτώβριο, στη θέση του Μπαν Γκι-μουν η θητεία του οποίου λήγει στα τέλη του έτους.

Πλέκει το εγκώμιο του Φιγιόν ο Πούτιν

Την Τετάρτη (23/11) ο Ρώσος πρόεδρος δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο στον υποψήφιο της δεξιάς για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Φρανσουά Φιγιόν, συγχαίροντάς τον για την πρόθεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις Γαλλίας-Ρωσίας, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος.

«Μεγάλος επαγγελματίας», «σκληρός διαπραγματευτής» «ακέραιος πολιτικός»! Καταιγισμός εγκωμιαστικών σχολίων του Κρεμλίνου προς τον Φρανσουά Φιγιόν, αφότου ο δεύτερος πέρασε στον δεύτερο γύρο των προκριματικών για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Πούτιν, ο οποίος γενικά αποφεύγει να σχολιάζει τα τεκταινόμενα στις προεκλογικές εκστρατείες άλλων χωρών, αυτή τη φορά δεν δίστασε όχι μόνο να εκφράσει την προτίμησή του, αλλά και να πλέξει το εγκώμιο του Φρανσουά Φιγιόν, αποφεύγοντας όμως να πει κάτι για τον αντίπαλό του Αλέν Ζιπέ. «Ο Φρανσουά Φιγιόν διαφέρει από τους υπόλοιπους πολιτικούς του πλανήτη», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος περιγράφοντας τον γάλλο υποψήφιο ως έναν άνθρωπο κλειστό, επιφυλακτικό, ικανό όμως, παρά τους ευρωπαϊκούς του τρόπους, να υπερασπισθεί την άποψή του. «Δουλέψαμε μαζί όταν ήταν επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, έχουμε πολύ καλές σχέσεις», διατείνεται ο ρώσος πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί «στενά» τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, διαβλέποντας μία ευκαιρία να αποτελέσει «σφήνα» στην όλο και πιο επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Ο Φιγιόν έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της Ρωσίας στις συγκρούσεις στο Ντονμπάς. Ο γάλλος υποψήφιος ακολουθεί την γκωλική παράδοση, τόσο ευχάριστη στη Μόσχα, υπέρ μίας πιο στενής προσέγγισης με τον μεγάλο αυτό γείτονα της ανατολής. Η άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας και στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι η Γαλλία μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό.

Στο περιβάλλον του Φρανσουά Φιγιόν ο βουλευτής Τιερί Μαριανί, στενός συνεργάτης του γάλλου υποψηφίου, καλλιεργεί στενές σχέσεις με τους ομολόγους του στη ρωσική Δούμα, όπως ο Λεονίντ Σλούτσκι ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου. Ο Τιερί Μαριανί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας γάλλων βουλευτών έχει επανειλημμένα ταξιδέψει στη Κριμαία, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τους γάλλους σοσιαλιστές.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Φιγιόν έβρισκε πάντα ευήκοα ώτα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, την περίοδο 2008-2012, όταν ήταν και οι δύο τους πρωθυπουργοί, επί προεδρίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και μετά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2012. Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία είχε στη συνέχεια αρκετές ευκαιρίες να συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, καθώς ήταν καλεσμένος σε διάφορα φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, αλλά και σε σεμινάρια της λέσχης Βαλντάι. Αρκετές ιδιωτικές συναντήσεις θα λέγαμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί να σου απευθύνεται στον ενικό, δεν σε αποκαλεί όμως ποτέ «φίλο».

Οι Ρώσοι στο πρόσωπο του Φρανσουά Φιγιόν, του συντηρητικού γκωλικού καθολικού, πατέρα πέντε παιδιών και με έναν μόνο γάμο στο ενεργητικό του, βλέπουν έναν «αληθινό φίλο της Ρωσίας». Ο «πουτινισμός» του Φιγιόν δεν έχει τίποτα το ψευδο-ρομαντικό, ή το ευκαιριακό, όπως του Ντόναλντ Τραμπ ή της Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζουν ρώσοι δημοσιογράφοι. Ωστόσο, η ρωσική εφημερίδα Γκαζέτα συμβουλεύει το Κρεμλίνο να μην «βάλει τα αυγά σε ένα μόνο καλάθι», αλλά να συνεχίσει παράλληλα να «στοιχηματίζει» υπέρ της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr