Στη «μέγγενη» των δανειστών το ελληνικό χρέος: Όλα στον αέρα και όλα τα σενάρια ανοικτά

748444-tsakalotos-eurogroup.jpg

24-11-2016 10:26

Ειδήσεις | ελληνικό χρέος: Κούρσα ενάντια στον χρόνο φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος, αλλά με τους δανειστές να εμφανίζουν σοβαρή διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη χάραξη μιας κοινής γραμμής για το ελληνικό ζήτημα.

Τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας βλέπουν πως το εξαιρετικά φιλόδοξο πλάνο που είχαν θέσει, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, φαίνεται πως μάλλον πέφτει στο κενό.

Την ίδια στιγμή, οι Θεσμοί ασκούν σφοδρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προχωρήσει με βήμα ταχύ στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί να μείνει εντός τους πλαισίου των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει.

«Μύλος» με τη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα… χωρίς την Ελλάδα!

Την ίδια στιγμή, σύγχυση έχουν προκαλέσει τα «ήξεις – αφήξεις» των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά τη διενέργεια της μίνι Συνόδου Κορυφής των πέντε υπουργών οικονομικών των πιο ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Κουαρτέτου.

Κι ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έλεγαν πως αυτή θα γινόταν αύριο, Παρασκευή (25/11/2016), το Βερολίνο χθες, Πέμπτη (24/11/2016) διέψευσε αρχικά τη διεξαγωγή του. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε την Τρίτη (22/11/2016) κατά την τυπική ενημέρωση σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, «δεν υπήρχε, δεν υπάρχει άρα δεν θα υπάρξει συνάντηση την Παρασκευή».

Ωστόσο, στη συνέχεια το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μετέδωσε την πληροφορία ότι η συνεδρίαση δεν ματαιώνεται, απλώς μετατίθεται σε άλλη χρονική στιγμή, ώστε να ρίξουν οι δανειστές στάχτη στα μάτια των …εκπροσώπων των ΜΜΕ αλλά ότι η άτυπη Σύνοδος θα γίνει σίγουρα πριν τις 5 Δεκεμβρίου οπότε θα διεξαχθεί και το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup.

Το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφερε συγκεκριμένα: «Τα μέλη του Washington Group θα έχουν διαβουλεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους προ του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Βάσει όμως του περιεχομένου των διαρροών, ο λόγος της ματαίωσης του Washington Group ήταν η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο εν λόγω τραπέζι των συζητήσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν επίσης ότι το Washington Group λειτουργεί ως μια άτυπη ομάδα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέτεινε τη σύγχυση λέγοντας ότι η συνάντηση θα γίνει!

Παρά τη διάψευση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ότι «δεν υπήρχε και δεν θα γίνει τέτοια συνάντηση», ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών άλλαξε τα δεδομένα.

«Θα γίνει τελικά η διάσκεψη την Παρασκευή;», ρωτήθηκε από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή.

«Απ’ όσο ξέρω, θα γίνει», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, χαμογελώντας.

Στο σίριαλ που εξελίσσεται άλλο ένα ερώτημα που τίθεται είναι μήπως οι εταίροι πιστωτές μας δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερώσουν τον άμεσα ενδιαφερόμενο, δηλάδη τον κ. Τσακαλώτο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr