Διακυβέρνηση των πόλεων και υποδοχή προσφύγων: Η συμβολή της Διεθνούς Συνάντησης των Αθηνών

748257-bokova-unesco.jpg

23-11-2016 16:57

Μία σημαντική μελέτη, η οποία φιλοδοξεί να θέσει την ατζέντα στη διακυβέρνηση των πόλεων που υποδέχονται πρόσφυγες, παρουσιάστηκε στη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών, που διοργάνωσε η UNESCO και το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες».

Ρεπορτάζ: Διονυσία Προκόπη

Η μελέτη εκπονήθηκε με άξονα το νέο αστικό θεματολόγιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Urban Agenda for the EU 2016) και χαρτογράφησε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και πρακτικές που ακολουθούνται σε 21 πόλεις –μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόλεων κατά του Ρατσισμού (ECCAR) μεταξύ των οποίων και η Αθήνα. Τη μελέτη παρουσίασαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, και η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Για την πρώτη κοινή εκδοτική πρωτοβουλία της UNESCO και του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Μπόκοβα, η κ. Βαρδινογιάννη και ο πρόεδρος των Global Migration Policy Associates, Πάτρικ Ταράν, ερευνητής και επιμελητής της έκδοσης. Η ανάπτυξη των πόλεων και η αστική διακυβέρνηση θα πρέπει να ιδωθεί σε συνάφεια με την αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, ανέφερε η Γενική Διευθύντρια της UNESCO και τόνισε ότι θα πρέπει να επικεντρώσουμε σε ζητήματα όπως τα ασυνόδευτα παιδιά, η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, τις γυναίκες πρόσφυγες. «Η μετανάστευση χτίζει πόλεις» ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταράν, φέρνοντας το παράδειγμα της Γενεύης, όπου το 40% του εργατικού δυναμικού είναι πολίτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί σε άλλες χώρες. Το ζήτημα είναι πώς θα «χτίσουμε» τις πόλεις, σε επίπεδο οργάνωσης υπηρεσιών, αλλά και κοινωνικής συνοχής, καθώς η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις σε βάρος των προσφύγων/μεταναστών έχουν οξυνθεί υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Λαμβάνεται δε, υπόψη ότι συχνά η εγκατάσταση προσφύγων σε μια περιοχή αλλάζει τα δεδομένα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ο κ. Ταράν αναφέρθηκε στην Αθήνα και στη στάση των πολιτών ως θετικό παράδειγμα στην υποδοχή των προσφύγων. «Θέλουμε να επιβραβεύσουμε και να ενισχύσουμε τη θετική στάση των κατοίκων απέναντι στους πρόσφυγες» σημείωσε. Αναφερόμενος γενικότερα στο προσφυγικό φαινόμενο, ο Πάτρικ Ταράν παρατήρησε ότι από το δημόσιο διάλογο λείπουν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Συρίας, δεν συζητιέται ότι βιομηχανίες των δυτικών χωρών τροφοδοτούν με όπλα την εμπόλεμη σύρραξη, ότι η χώρα βομβαρδίζεται από συμμαχίες των δυτικών χωρών και την ίδια ώρα παρέχουν «μυστική υποστήριξη», είτε πολιτική είτε στρατιωτική, στις αντιμαχόμενες πλευρές. Οπότε όταν συνεχίζει να καίγεται το «σπίτι» τους, πώς θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, τόνισε.

Σε σχέση με τη μελέτη, σημείωσε ότι στόχος είναι να επεκταθεί και μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία να καταρτιστεί τελικά ένα σύνολο επιχειρησιακών οδηγιών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κυριότερους φορείς που εμπλέκονται στη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μελέτη χρηματοδότησε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Η Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών

Η έναρξη της διημερίδας έγινε την Τρίτη (22/11/2016) στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την έναρξη της Συνάντησης έκανε με ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO και στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα δεν μας επιτρέπεται ο εφησυχασμός και, πολύ περισσότερο, δεν μας επιτρέπεται η ανοχή σε φαινόμενα καταπάτησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είτε μιλάμε για τους πρόσφυγες που ελπίζουν σε μια καινούργια ζωή, είτε για τους κατοίκους των πόλεων που τους φιλοξενούν και διεκδικούν το δικαίωμα στην καθημερινότητά τους.

»Τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν ακόμα η Ελλάδα ήταν ενδιάμεσος σταθμός, το πρόγραμμα WE CARE του Ιδρύματός μας αποτέλεσε την πρώτη μας απόφαση για άμεση δράση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα. Σκοπός του ήταν η παροχή ιατρικής περίθαλψης, εμβολίων, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε παιδιά προσφύγων σε πολλά μέρη της χώρας μας. 

»Το πρόγραμμα WE CARE έβαλε ακόμα πιο βαθιά στη σκέψη μας και στις προτεραιότητές μας το προσφυγικό ζήτημα. Τα προσωπικά μας βιώματα και η συνεργασία μας με δημάρχους που ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε πρωτεύοντα, μας ενέπνευσαν στις αρχικές μας συζητήσεις με την UNESCO, οι οποίες οδήγησαν στην από κοινού δημιουργία του προγράμματος “Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες”».

Από την πλευρά της Πολιτείας το «παρών» στη Συνάντηση των Αθηνών για το προσφυγικό ζήτημα έδωσαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και πολλοί βουλευτές. Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr