Κοτζιάς για τις προκλήσεις της Αλβανίας: Τα Τίρανα ακολουθούν την πολιτική του Χότζα

748256-kotzias.jpg

23-11-2016 16:39

Ειδήσεις | Νίκος Κοτζιάς «Δυστυχώς, η αλβανική πλευρά εξακολουθεί να ακολουθεί τη χοτζική, αναχρονιστική πρακτική των μειονοτικών ζωνών, πέραν των οποίων δεν αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα. Έτσι, σε περιοχές όπως η Χειμάρρα, στις οποίες παραδοσιακά διαβιοί σημαντικός ελληνικής καταγωγής πληθυσμός, δεν αναγνωρίζονται μειονοτικά δικαιώματα. Πρόκειται για διαχρονική προσπάθεια των Τιράνων να προωθήσουν την “αλβανοποίηση” των περιοχών αυτών και την εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου τους». Αυτό δηλώνει σήμερα, Τετάρτη (23/11/2016) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμου Χαρακόπουλου, σχετικά με το ζήτημα των κατεδαφίσεων οικιών και καταστημάτων της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα.

«Τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν ουσιώδες συστατικό των ελληνο-αλβανικών σχέσεων», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Ο ίδιος αναφέρεται, εξάλλου, στην «ανειλημμένη συμβατική υποχρέωσή της Αλβανίας να σέβεται και να προστατεύει εμπράκτως τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά της, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και η προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελούν, τις δύο από πέντε καίριες προτεραιότητες -που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στο σύνολό τους και κατά άρτιο και βιώσιμο τρόπο-οι οποίες έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για την εξέταση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Αλβανίας».

Και προσθέτει ο κ. Κοτζιάς: «Ο παράνομος και προκλητικός αλβανικός σχεδιασμός για τη κατεδάφιση των κτιρίων των ομογενών μας στη Χειμάρρα και η απόπειρα υλοποίησής του συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων, μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή» και συνιστούν κινήσεις που «διαψεύδουν καταφανώς τον αλβανικό ισχυρισμό ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη τη χώρα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Συνεκτιμώντας τη συνεχιζόμενη αρνητική στάση της αλβανικής πλευράς στο όλο ζήτημα, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε αυστηρό διάβημα στον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν καταλλήλως οι αρμόδιοι διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας και φυσικά οι εταίροι μας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, κ. Χαν, και της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατης εκπροσώπου, κ. Μογκερίνι, όπως και οι ομόλογοι του κ. Κοτζιά από τον ίδιο κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές στην αλβανική πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση και η κοινή γνώμη δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προάσπιση και την κατοχύρωση, στην πράξη, όλων των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην περιουσία/ιδιοκτησία. Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά όλα τα θέματα που αφορούν τους ομογενείς μας στην Αλβανία και προβαίνει πάντοτε στις δέουσες ενέργειες για την κατοχύρωση και προστασία των δικαιωμάτων τους καθώς και για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων εν γένει. Το εάν και σε ποιον βαθμό η Αλβανία τηρεί τις δεσμεύσεις της παρακολουθείται, αξιολογείται και αποτελεί πρόκριμα για την περαιτέρω συνέχιση της ευρωπαϊκής ενταξιακής πορείας της».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για το Νίκο ΚοτζιάΠΗΓΗ : Newsbomb.gr