Η κυβέρνηση παίζει τα… ρέστα της για να κλείσει η αξιολόγηση

747720-tsi.jpg

22-11-2016 7:32

Αλλάζουν όλα στο πολιτικό σκηνικό – Μετακινήσεις και σφοδρές κόντρες σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές – Ο Αλέξης Τσιπρας αναζητά «δεκανίκι» για να παραμείνει στην… επόμενη μέρα

Η κυβέρνηση δίνει πλέον και τα ρέστα των κόκκινων γραμμών της προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει μια εξαιρετικά αμφίβολου αποτελέσματος συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που θα φέρει νέες δεσμεύσεις και ενδεχομένως μέτρα, φόρους και στο τέλος το 4ο μνημόνιο.

Τη ίδια στιγμή, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές και 22 μήνες από την αρχική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό σκηνικό της χώρα είναι εξαιρετικά ρευστό.

Μόλις δύο παράμετροι είναι σίγουροι αυτή τη στιγμή:

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η μακράν χειρότερη μνημονιακή, έχει αποτύχει και ο ελληνικός λαός της έχει γυρίσει την πλάτη. Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να μείνει κοντά στο 20% και το συγκυβερνών κόμμα θα αγωνιστεί για μια ακόμη φορά να περάσει το κατώφλι του 3%.

• Η Νέα Δημοκρατία προηγείται καθαρά στις δημοσκοπήσεις και ψάχνει με αγωνία το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας, που όμως έχει πολλές παραμέτρους, άγνωστες ακόμη.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που θα αποκτήσουν εξαιρετική σημασία στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία και είτε αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους είτε οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Όλα αυτά ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, είτε γίνουν έως το Μάρτιο του 2017 με λίστα είτε αργότερα με σταυρό προτίμησης.

Έτσι λοιπόν, αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή που το καθένα για πλήρως διαφορετικούς λόγους μένουν έξω από την όποια εξίσωση διακυβέρνησης της χώρας, εκτός από τους δύο βασικούς παίκτες υπάρχουν τουλάχιστον πέντε ακόμη κόμματα που υπό προϋποθέσεις, αν δηλαδή καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, μπορεί να κρίνουν με τη στάση τους την επόμενη, ή την μεθεπόμενη κυβέρνηση της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις

Τα κόμματα αυτά είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ήδη βρίσκονται και στην παρούσα Βουλή. Και ακόμη, από τα ήδη συγκροτημένα κόμματα στις δημοσκοπήσεις καταγράφονται να προσεγγίζουν το 3% η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

ΤΑ δύο τελευταία ακόμη κι αν μπουν στη Βουλή δεν πρόκειται επίσης να συνεργαστούν με ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δε περισσότερο με τη ΝΔ και απλώς θα κάνουν την επίτευξη της αυτοδυναμίας εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανη.

Από τα υπόλοιπα, αν εξαιρεθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην οποία θα αναφερθούμε αμέσως μετά, το Ποτάμι θα μπορούσε να δώσει -υπό προϋποθέσεις πάντα- ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ίδιο και η Ένωση Κεντρώων, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η περίπτωση του Πάνου Καμμένου τον οποίο όμως δεν θέλουν ούτε η ΝΔ ούτε άλλα κόμμα που πιθανώς θα στήριζαν ή ακόμη περισσότερο θα μετείχαν σε μια συγκυβέρνηση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...