Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Γιατί η Λεπέν τρέμει τον Φιγιόν;

747671-francois-filion.jpg

21-11-2016 22:17

Προεδρικές εκλογές Γαλλία 2017: Αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν καμία ελπίδα απέναντι στους αντιπάλους του, ο 62χρονος Φιγιόν διέψευσε όλα τα προγνωστικά και έκανε την έκπληξη.

Ο υπερσυντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, εμφανίζεται πλέον ως το μεγάλο φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της γαλλικής δεξιάς, μετά τον απρόσμενο θρίαμβό του στον πρώτο γύρο, κάτι που δείχνει ότι όλα παραμένουν ανοιχτά για τις προεδρικές του 2017 στη Γαλλία.

Ο Φιγιόν ήρθε πρώτος, με ποσοστό 44% και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον 71χρονο Αλέν Ζιπέ, τον πρώην πρωθυπουργό που συγκέντρωσε κάι λιγότερο από 29%. Υποσχόμενος μια «εναλλακτική» πολιτική με την εφαρμογή ενός υπερφιλελεύθερου προγράμματος, υποχρέωσε επίσης σε βαριά ήττα τον Σαρκοζί, του οποίου υπήρξε πιστός συνεργάτης μεταξύ 2007-2012.

Η γαλλική αριστερά βλέπει έτσι να αναδύεται μια απρόσμενη πρόκληση, ενόψει των εκλογών. Σύμφωνα ωστόσο με έναν σύμβουλο των Ηλυσίων, τον Μπερνάρ Πουανιάν, η νίκη του Φιγιόν «δεν είναι και τόσο κακή είδηση για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ξαναβρίσκει στον δρόμο του έναν υποψήφιο της κλασικής δεξιάς της δεκαετίας του ’80, ριγκανιστή, θατσεριστή και φιλελεύθερο στον οικονομικό τομέα αλλά παραδοσιακό και συντηρητικό σε κοινωνικά θέματα».

«Το πρόγραμμα του Φιγιόν είναι κόκκινο πανί για τους ψηφοφόρους της αριστεράς», σχολίασε ο στενός σύμβουλος του Ολάντ ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού κόμματος να αποκλείεται από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, τον Απρίλιο. Στον δεύτερο γύρο, τον Μάιο, θα μονομαχήσουν επομένως ο υποψήφιος της δεξιάς και η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν τουλάχιστον, αν οι ψηφοφόροι δεν διαψεύσουν τους δημοσκόπους, όπως έγινε πρόσφατα τόσο στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ όσο και στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit.

«Η πρώτη πράξη των προεδρικών ξεκίνησε σε ηλεκτρισμένη, παθιασμένη ατμόσφαιρα με μια ακαταμάχητη επιθυμία να απορριφθούν τα σενάρια που έχουν γραφτεί εκ των προτέρων», ήταν το σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Les Echos.

Για την εφημερίδα Le Monde, η νίκη του Φιγιόν ήταν το σενάριο που δεν είχε προβλέψει η Μαρίν Λεπέν.

Οι συνεργάτες της ήταν σίγουροι ότι στον δεύτερο γύρο θα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και είχαν μελετήσει το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο Σαρκοζί ή ο Ζιπέ, όχι όμως και το «αουτσάιντερ» Φιγιόν. Με το κοκτέιλ του θατσερικού φιλελευθερισμού και του συντηρητισμού σε κοινωνικά ζητήματα, ο Φιγιόν μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα για την Λεπέν. 

«Ο Φιγιόν είναι το δυσκολότερο σενάριο για τη Μαρίν. Θα ήταν προτιμότερο να ήταν ο Ζιπέ, που είναι πιο καρικατούρα πολιτικού», σχολίασε ένας βουλευτής της νότιας Γαλλίας, σύμφωνα πάντα με τη Le Monde.

Ο Φιγιόν, που δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υπόσχεται μεταξύ άλλων να καταργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις στον δημόσιο τομέα, να αυξήσει τις ώρες εργασίας και να περιορίσει τα κοινωνικά επιδόματα. Το συνδικάτο Force Ouvriere εξέφρασε την ανησυχία του για αυτήν την «υπερφιλελεύθερη λογική».

Το πρόγραμμα αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, που σε αυτές τις εκλογές υποστηρίζει τον Ζιπέ. Ο Ραφαρέν έκρινε «μη ρεαλιστικό» να μην γίνουν προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων επί πέντε χρόνια, για παράδειγμα στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία.

Το Εθνικό Μέτωπο έχει ήδη καταγγείλει «το παραληρηματικό οικονομικό σχέδιο» του Φιγιόν.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr