Διαπραγματευτικό θρίλερ – Νέο κείμενο συμφωνίας δίνουν οι δανειστές

747621-troika.jpg

21-11-2016 19:33

Ακόμα ένα διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των σημερινών επαφών – κατά τις οποίες συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα – η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ένα νέο κείμενο, στο οποίο θα έχουν ενσωματωθεί οι τυχόν υπαναχωρήσεις της κάθε πλευράς.

Στη βάση αυτού του κειμένου, αφού μελετηθεί από την κυβέρνηση, αναμένεται νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών (πιθανότατα αργά το βράδυ) ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που συμφωνούν και αυτά στα οποία υπάρχει ακόμα απόσταση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία ακόμα μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Είναι εντούτοις πιθανό το κείμενο να αφήνει ανοιχτά ορισμένα ζητήματα προκειμένου να συμπληρωθούν και να υπάρξει προσέγγιση εξ αποστάσεως αφού αναχωρήσουν από την Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και οπωσδήποτε πριν από τις 28 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EuroWorkingk Group.

Σύγκλιση με… αστερίσκους για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών σε όλα τα θέματα που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά και τη δικαιοσύνη, υπήρξε κατά τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τα… αγκάθια που παραμένουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό -δηλαδή της διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες, Προμηθευτές, κ.α- να είναι ιδιαιτέρως αιχμηρά, απαιτώντας ενδελεχείς και πολύπλοκες τεχνικές συζητήσεις, που συνήθως είναι και χρονοβόρες.

«Φωτιά» στις διαπραγματεύσεις έβαλε η λεγόμενη «φορολογική τρόικα», καθώς με αιτίαση της τελευταίας στιγμής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, τα κλιμάκια που έχουν επιφορτιστεί με τον τεχνικό έλεγχο εξέφρασαν τον προβληματισμό ότι αν ενταχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις στο εξωδικαστικό συμβιβασμό, εταιρείες που έως τώρα έχουν ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρξει ανατροπή ως προς τον υπολογισμό των δημοσίων εσόδων, καθώς πολλές εξ αυτών θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκότερη ρύθμιση του εξωδικαστικού, βάσει της οποίας θα πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των δόσεων.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έφερε προ εκπλήξεως το οικονομικό επιτελείο, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που δεν υπολόγισαν αυτή την παράμετρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τα τρία θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι: το ύψος του επιτοκίου, οι εγγυήσεις και ποιοι φόροι θα κουρεύονται, ενώ διευκρίνισε ότι θα υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς δημόσιο, τράπεζες, ταμεία κτλ.

Η ουσία είναι πως οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και όπως όλα δείχνουν η πλευρά που θα αναγκαστεί να υποχωρήσει θα είναι η ελληνική, μιας και οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους.



ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...