Δίκη οροθετικών: «Στο εδώλιο θα έπρεπε να κάθεται ο Ανδρέας Λοβέρδος»

747603-dikastiki.jpg

21-11-2016 18:59

«Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα έπρεπε να βρίσκονται άλλοι. Ο τότε υπουργός Υγείας (σ.σ Ανδρέας Λοβέρδος) και ο τότε επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ» τόνισε από το βήμα του μάρτυρα ο πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής στο ΚΕΘΕΑ, καταθέτοντας στη δίκη των οροθετικών γυναικών οι οποίες διαπομπεύθηκαν τον Απρίλιο του 2012 και κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.

Όπως είπε ο καθηγητής, οι γυναίκες βρέθηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας προκειμένου να εξασφαλίσουν τη δόση τους. «Επρόκειτο για μία γενικευμένη επιχείρηση-σκούπα, έτσι έγιναν οι συλλήψεις» ανέφερε και συνέχισε: «Η εκμετάλλευση των χρηστών είναι δυστυχώς κάτι συνηθισμένο. Πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη ότι εκδίδονταν. Συνήθως οι εξαρτημένοι είναι οι αδύναμοι. Η ευθύνη βαραίνει αυτούς που τους εκμεταλλεύονται. Είχαμε εικόνα για τις κοπέλες από τα προγράμματα προσέγγισης εξαρτημένων χρηστών στο δρόμο. Ξέραμε ότι ήταν εξαρτημένες, αλλά δεν υπήρχαν στοιχεία για την ασθένεια».

Οι μάρτυρες επανέλαβαν και κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης, ότι η εξέταση HIV που έγινε στις κατηγορούμενες, δεν ήταν σύμφωνη με τις σχετικές εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας. Μεταξύ αυτών και γιατρός του ΚΕΘΕΑ, η οποία επεσήμανε στο δικαστήριο πως η λήψη δείγματος γίνεται με τη συναίνεση του ασθενούς και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη έγκριση δύο ιατρών. «Κανείς εκτός από τον ασθενή δεν ενημερώνεται για τα αποτελέσματα και σαφέστατα δεν ενημερώνεται η αστυνομία» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και η μητέρα μίας εκ των οκτώ κατηγορουμένων, η οποία εμφανώς συγκινημένη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασε η κόρη της και η οικογένειά της. «Θέλω να σας πω μόνο ότι το παιδί μου ουδέποτε διέπραξε αυτά για τα οποία το κατηγορούν. Ξέρω το χαρακτήρα της. Είναι ευαίσθητο παιδί, μεγάλωσε σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον».

Αντικρούοντας μάλιστα την κατηγορία ότι η κόρη της εκδιδόταν για να αποκτήσει τα απαραίτητα χρήματα για τις ναρκωτικές ουσίες, είπε ότι η οικογένειά της την προμήθευε με τα απαραίτητα ποσά. «Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα για τον εθισμό τα ζητούσε από την οικογένεια της. Εμείς καλύπταμε τις ανάγκες της. Με τίποτα το παιδί μου δεν έκανε αυτά που λένε» τόνισε και εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι γιατροί και ψυχίατροι την συμβούλευαν διαφορετικά, εκείνη δεν μπορούσε να φερθεί σκληρά στην κόρη της. «Ο εθισμός με τις ουσίες είναι χειρότερος από τον καρκίνο. Ο καρκίνος παλεύεται, οι ουσίες όχι» είπε χαρακτηριστικά.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr