Το Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τράπεζα παρουσιάζει έκθεση του Τάσου Μαντζαβίνου


20-11-2016 3:13

Στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής η καλλιτεχνική έκδοση είκοσι αριθμημένων αντιτύπων, με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».

Στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής ηκαλλιτεχνική έκδοση είκοσι αριθμημένων αντιτύπων, με δώδεκαμελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».

Στη χορεία των καλλιτεχνών που ενέπνευσε το «Κοράκι», – με πιογνωστά τα έργα των Μανέ, Ντορέ και Γκωγκέν -, ο Μαντζαβίνος έρχεται να εικονογραφήσει το ποίημα του Πόε με γλώσσα λιτή, αποκαλυπτική της προσωπικής του ζωγραφικής γλώσσας.

Βασικό της στοιχείο είναι η εξπρεσιονιστική οξύτητα στον σχεδιασμό των μορφώνκαι η υπαρξιακή αναζήτηση μέσω της ίδιας της ζωγραφικής πράξης.

Όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, όπου πρωταγωνιστούν στοιχεία ταύτισης του καλλιτέχνη με την τέχνη του, ο ζωγράφος παρουσιάζεται ενωμένος, ως μία υπόσταση, με τον ποιητή, νακοιτούν το μαυροπούλι.

Το κοράκι, λοιπόν, δεν «ανήκει» μόνο στον Πόε, είναι και του ίδιου του καλλιτέχνη,  που δεν εικονογραφεί, αλλά συμπορεύεται με τον ποιητή.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργης Μυλωνάς, ενώπαρουσιάζεται βίντεο με την τελευταία δουλειά του ζωγράφου από τονΣπύρο Μαντζαβίνο.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση, «Το Κοράκι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, βασισμένη στην παλαιότερη συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Μίμνερμος.

Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής η καλλιτεχνική έκδοση είκοσι αριθμημένων αντιτύπων, με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε»

Διάρκεια Έκθεσης: 28 Νοεμβρίου 2016 έως 28 Ιανουαρίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 9.30 πμ – 3.30 μμ

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 πμ- 8.00 μμ, Σάββατο 10 πμ – 5.00 μμ

Τις ημέρες των εορτών θα ισχύει το εορταστικό ωράριο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr