Ζολτ Ντάρβας: Έρχεται και 4ο μνημόνιο στην Ελλάδα

747021-darvas_b2.jpg

19-11-2016 12:48

Ο οικονομολόγος, επικεφαλής του ινστιτούτο Bruegel, Ζολτ Νταρβάς σε συνεντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα εκτιμά πως μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το 2017, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη και μετά το 2018 θα υπογραφεί ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο. Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα», λέει ο Νταρβάς στα Νέα.

Ο οικονομολόγος του Bruegel, μίλησε για την  παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους υποστηρίζοντας ότι  δεν μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους. «Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησής του ζήτησαν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και θεωρώ απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα πια».

 

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr