Μοσκοβισί: Το…ζωνάρι θα μείνει σφιχτό ακόμα κι αν η λιτότητα τελειώσει

746943-moscovici.jpg

18-11-2016 22:07

Μάλλον δεν ακούστηκε και πολύ αισιόδοξη, ειδικά για τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως η Ελλάδα, η φράση του Πιερ Μοσκοβισί για τη λιτότητα.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών τόνισε: «Όσες χώρες μέλη αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών τους στόχων. Κατά την άποψή μου, η λιτότητα τελειώνει. Αλλά δεν τελειώνουν οι κανόνες και οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές».

Τη δήλωση την έκανε στη Λισαβόνα, όπου νωρίτερα επαίνεσε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας διότι μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε ένα επίπεδο επαρκές ώστε να μην υπαχθεί στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ φέτος.

«Η πρόταση την οποία έκανε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια πιο θετική δημοσιονομική στάση στην ευρωζώνη σημαίνει μεν το τέλος της εποχής της λιτότητας στην Ευρώπη αλλά όχι την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, που ορίζουν ότι τα ελλείμματα πρέπει να μείνουν χαμηλά» πρόσθεσε ο κ.Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την Πορτογαλία για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Μάριου Σεντένου, τόνισε ότι για πρώτη φορά, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας αναμένεται να είναι κατώτερο του ορίου του 3% του ΑΕΠ που έχει θεσπιστεί για τα κράτη της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη στιγμή δεν βλέπει καμιά ανάγκη για την εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο επίτροπος.

«Η Πορτογαλία είναι η καλύτερη μαθήτρια. Είναι ανάμεσα σε εκείνες (σ.σ. τις χώρες μέλη της ευρωζώνης) που διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο να μην επιτύχουν τους στόχους (…) Έχουμε πει ρητά ότι δεν θέλουμε νέα μέτρα στην Πορτογαλία εκτός εάν ορισμένοι κίνδυνοι γίνουν πραγματικότητα. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr