LIVE η κοινή συνέντευξη Τύπου Ομπάμα και Μέρκελ από το Βερολίνο

746608-obama-merkel.jpg

17-11-2016 19:38

Το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ έπλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρούν στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας, τονίζοντας ότι υπήρξε μια «εξαίσια εταίρος» της κυβέρνησής του.

Δείτε LIVE:

Παράλληλα, ο Ομπάμα δήλωσε πως ελπίζει ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση και θα αναζητήσει πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τη Ρωσία, στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον και της Μόσχας συμπίπτουν.

«Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση στη συμμαχία μας. Ευχαριστώ το γερμανικό λαό για την αξιοθαύμαστη συνεργασία. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν αλληλέγγυες με το λαό του Βερολίνου», ανέφερε αρχικά ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας TTIP μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να διεξαχθούν ομαλά και με διαφάνεια, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ενώ συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της διατήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Μινσκ.

«Φυσικά το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ» συνέχισε ο Ομπάμα, συμπληρώνοντας: «Αυτό που μπορέσαμε να καταδείξουμε είναι ότι οι αγορές και το εμπόριο μπορούν να δημιουργήσουν ευημερία σε όλες τις χώρες. Όλοι κερδίζουν, ειδικά σε καιρούς που το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η ΕΕ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πρέπει να την προστατεύουμε», αφού έστειλε το μήνυμα ότι σε αντίθεση με τη διαιρεμένη Ευρώπη των περασμένων αιώνων, τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν μας θυμίζουν πως πρέπει να εργαζόμαστε από κοινού.

«Οι κίνδυνοι για την κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία των Παρισίων πρόσθεσε», ενώ ανέφερε ότι συνεχάρη την Άνγκελα για την προεδρία της.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με το λαό της Ουκρανίας. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο κυρώσεων» επισήμανε ακόμα, ενώ «για το Ισλαμικό Κράτος πρόσθεσε: «Νομίζω ότι τους έχουμε θέσει υπό πίεση. Προσπαθούμε να τους εξολοθρεύουμε. Μοιραζόμαστε πληροφορίες σχετικά με τα νέα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στην περιοχή και κινούμαστε προς την απελευθέρωσης της Μοσούλης. Το ΝΑΤΟ Θα συνεχίσει την εκπαίδευση δυνάμεων για την απελευθέρωσης της περιοχής».

«Σχετικά με τη Συρία, είναι σαφές ότι τα πλήγματα από το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στόχος είναι η μακρά ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τη σύνοδο του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αυξάνουν τη βοήθεια σχετικά με τους πρόσφυγες και θέλω να συγχαρώ την Άνγκελα και τη συμπόνια για την πρόκληση, δεν ήσασταν μόνοι και δεν μπορεί καμία χώρα να επωμιστεί το βάρος μόνη» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να συμπληρώσει:

«Στην πρώτη μου επίσκεψη εδώ δεν είχα λευκά μαλλιά, αλλά μπορώ να πω ότι αν θέλεις να οικοδομήσεις μία δυναμική κοινωνία τότε δες τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά. Δεν είναι αυτονόητη η πρόοδος, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά».

«Μου λείπουν τα oktoberfest», εξομολογήθηκε, τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνοντας πως αυτή είναι η έκτη επίσκεψή του στην Γερμανία, ενώ ευχήθηκε να επιστρέψει στη χώρα, ειδικά αφού αποχωρήσει από την προεδρία για να απολαύσει ως πολίτης το περίφημο φεστιβάλ.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ θα τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση μια μέρα, παραδεχόμενη ότι δεν μπορεί να συναφθεί το τρέχον διάστημα.

«Ευχαριστώ κ. πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω τη δημιουργία μίας συμφωνίας εμπορικής. Πιστεύω ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή πεποίθηση ότι η παγκοσμιοποίηση πρέπει να διαμορφωθεί πολιτικά και ανθρώπινα σωστά. Δεν πρέπει να πάμε σε οπισθοδρόμηση. Και για αυτό κάναμε τη συμφωνία με τον Καναδά».

«Μιλήσαμε για πολλές κοινές δράσεις όπως τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εργαζόμαστε από κοινού όταν πρόκειται για την ενίσχυση του εναερίου χώρου και οι ΗΠΑ φέρουν το βασικό φορτίο» συνέχισε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Συνεργαζόμαστε σχετικά με το ζήτημα του Αφγανιστάν και συνεχίζουμε με αυτή τη δράση. Πιστεύουμε ότι η είσοδος στη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ένα ζήτημα που απαιτεί πολιτική λύση και η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι απαραίτητη και μέχρι το τέλος της προεδρίας της παρούσας ηγεσίας».

«Φτάσαμε στο τέλος μιας οκταετούς συνεργασίας και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσαν βασικό πυλώνα. Θέλουμε έναν ανοιχτό και φιλελεύθερο κόσμο», ανέφερε ακόμα η Μέρκελ, υπογραμμίζοντας: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεργαστώ καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ», πριν κλείσει την εισαγωγική τοποθέτησή της: «Ευχαριστώ κ. πρόεδρε για μια υπέροχη συνεργασία».

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε, τέλος, να διαβεβαιώσει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr