Ο Ομπάμα στο Βερολίνο: Το μόνο χατίρι που θα του χαλάσει η Μέρκελ είναι η Ελλάδα

746470-merkel-olant.jpg

17-11-2016 11:24

Στις 16.15 ώρα Ελλάδας ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ θα τον υποδεχτεί στην καγκελαρία, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 17.45, ενώ στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν από κοινού δηλώσεις στον τύπο.

Θα είναι και η τελευταία φορά στη γηραιά ήπειρο. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που, λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ, προσλαμβάνει μεγάλη σημασία και ξεπερνά τα όρια μιας τυπικής συνάντησης αποχαιρετισμού, γράφει σχετικά η DW. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Αγκ. Μέρκελ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο σε μία συνάντηση που έχει τη μορφή της τελετής παράδοσης, την στιγμή που στην καγκελάριο της Γερμανίας ανατίθεται ο ρόλος του σημαιοφόρου των δημοκρατικών αξιών στον κόσμο.

Την επομένη της ομιλίας του στην Αθήνα που θεωρήθηκε πολιτική παρακαταθήκη και περιέλαβε το εγκώμιο της δημοκρατίας και τη διατύπωση του αιτήματος για μία δικαιότερη παγκοσμιοποίηση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει στο Βερολίνο, δεύτερο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του, στις κοινές αξίες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες την Αγκ. Μέρκελ «πιθανότατα τον κοντινότερο διεθνή του εταίρο».

Επειτα από ένα κατ΄ιδίαν δείπνο χθες το βράδυ, επίσημες συνομιλίες και η τελευταία κοινή συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένες για τη σημερινή ημέρα στο Βερολίνο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινό του άρθρο με την Αγκ. Μέρκελ που δημοσιεύεται στο περιοδικό Wirtschafts Woche και δόθηκε από χθες το βράδυ στη δημοσιότητα υπερασπίζονται τον διατλαντικό δεσμό και το ελεύθερο εμπόριο.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση», τονίζουν «είμαστε περισσότερο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί», γράφουν.

Προνομιακή σχέση

Με την έλευση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο το 2008, οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν γρήγορα στενή σχέση που επιβίωσε του σκανδάλου της παρακολούθησης του κινητού της καγκελαρίου το 2013.

Ενθερμη ατλαντίστρια, η Αγκ. Μέρκελ τήρησε ξεκάθαρη στάση υπενθυμίζοντάς τη σημασία του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών και της ανοχής.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα λαμβάνει διαστάσεις παράδοσης σημαίας, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ανάγεται σε εκπρόσωπο του ελεύθερου κόσμου και υπερασπιστή της διατλαντικής σχέσης και του ελευθέρου εμπορίου, ρόλου που είχε ως τώρα η Ουάσιγκτον.

Σύμβολο της ενίσχυσης του ειδικού βάρους της Γερμανίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε το Βερολίνο για να αποχαιρετήσει τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

Το Βερολίνο είναι γεμάτο συμβολισμούς για τον Ομπάμα. Εκεί έκανε τη μεγάλη του συγκέντρωση τον Ιούλιο 2008. Στην πόλη που άλλοτε ήταν χωρισμένη από το Τείχος, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε από εκεί στον κόσμο για να εκφράσει την ελπίδα του για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μπροστά σε 200.000 ανθρώπους κάτω από τη Στήλη της Νίκης.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr