Επίσκεψη Ομπάμα: Ο απόηχος και η «ανώμαλη προσγείωση» στην πραγματικότητα μέσω Βερολίνου

746352-obama_merkel.jpg

17-11-2016 7:22

Ειδήσεις για επίσκεψη Ομπάμα: Η επόμενη ημέρα μετά τη θριαμβευτική ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τα «καρφιά» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιμέλεια: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Η επόμενη ημέρα μετά την ομιλία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που έκλεισε πανηγυρικά με τη φράση «ζήτω η Ελλάς», βρίσκει την χώρα μας αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου και της εξίσου άτεγκτης γραμμής του Βερολίνου για την απαρέγκλιτη υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων.

Και μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να έσπευσε το απόγευμα της Τετάρτης (16/11/2016), διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, να θριαμβολογήσει για τη «γλυκιά γεύση» που άφησε η επίσκεψη του 44ου Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και τα όσα είπε για την ανάγκη άρσης των πολιτικών λιτότητας, ωστόσο όλα κρίνονται στο τι θα συζητήσουν σήμερα, Πέμπτη (17/11/2016) ο κ. Ομπάμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Μένει να φανεί, δηλαδή, εάν και κατά πόσο το «γερμανικό άρμα» της ΕΕ θα δεχθεί τις παραινέσεις του απερχόμενου πλανητάρχη ή όχι.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά τη διήμερη επίσκεψη του Ομπάμα στην Αθήνα. Και πράγματι μπορεί κάποιος καλή τη πίστη να δεχθεί πως τα όσα κολακευτικά είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις «καλύτερες ημέρες που έρχονται για την Ελλάδα», καθώς και οι παρατήρησεις του σχετικά με το αδιέξοδο που προκαλούν οι πολιτικές λιτότητας δείχνουν ένα σαφή δρόμο.

Εντούτοις, έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα υπακούει τυφλά στη λογική του «ληστή με τον ένα νόμο»: Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη Γερμανία.

Ούτε που θέλει να ακούσει για το χρέος ο Σόιμπλε

wolfgang schauble

Πάντως, μέχρι στιγμής, και ιδίως αν κρίνει κανείς από το ύφος των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα γεγονότα προμηνύουν περισσότερο μια… πικρή επίγευση για το τι επακολουθεί με φόντο τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μιλώντας στη γερμανική έκδοση «Passauer Neue Presse», ο κ. Σόιμπλε έσταξε «φαρμάκι», επικρίνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τον πρόεδρο Ομπάμα αναφορικά με τις παραινέσεις του για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Όποιος λέει ότι θα ελαφρύνουμε τα χρέη σας, προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμορφώνοντας, ουσιαστικά, το περίγραμμα μιας σκληρής τακτικής, την οποία αρέσκεται να εφαρμόζει κάθε φορά που πρόκειται να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα.

Η στάση του κρίνεται, ούτως ή άλλως, εξόχως εμμονική απέναντι στη χώρα μας. Άλλωστε, για τον ίδιο η Γερμανία πρέπει να είναι ο μεγάλος «κουμπαράς», ο υπερσυσσωρευτής πλεονασμάτων. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις για αυτό το – κατά γενική ομολογία – λανθασμένο μοντέλο που προωθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...