Κυπριακό: Ύστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο εδαφικό

745013-199020-021214104126_6932.jpg

11-11-2016 23:32

Έντονες και ύστατες προσπάθειες καταβάλλονται στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί στο Mont Pelerin (Μοντ Πελερέν), στην Ελβετία, για επίτευξη συγκλίσεων στο εδαφικό, αφού δεν υπήρχε συμφωνία στα κριτήρια διευθέτησης του εδαφικού.

Στο Μοντ Πελεράν γίνετε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ώστοσο δεν ισχύουν τα περί σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών μετά τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, όπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδια πηγή, κληθείσα να σχολιάσει σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν  το φως της δημοσιότητας. 

Τα τρία βασικά κριτήρια του εδαφικού ,είναι η έκταση των ακτογραμμών, ο αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που θα επιστρέφουν και το ποσοστό εδάφους συνιστωσών πολιτειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τίθεται θέμα παράτασης των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν.

Όλα δείχνουν ότι η ανακοίνωση ημερομηνίας πολυμερούς διάσκεψης θα γίνει προσεχώς στη Λευκωσία.Εξάλλου, έγκυρη πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο  ότι η σειρά προτεραιότητας της Λευκωσίας αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ως προς το εδαφικό είναι:

– ο πληθυσμός, που θα επιστρέψει υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση,

– οι περιουσίες, που θα επιστραφούν,

– η έκταση της ακτογραμμής της κάθε συνιστώσας πολιτείας.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Τα Ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις ζήτησαν να ληφθεί απόφαση από το Εθνικό Συμβούλιο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει: «Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ελβετία για το Κυπριακό, καλύπτονται από πλήρη συσκότιση, η οποία επιτρέπει καταιγισμό συγκεχυμένων πληροφοριών και εκστρατεία παραπληροφόρησης από την τουρκική πλευρά.Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης και η ημερήσια διάταξη της πρέπει να συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο.Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο καθορισμός ημερομηνίας σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης «είναι μία βεβιασμένη ενέργεια».

«Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ανησυχητικές», εκτιμά η Συμμαχία Πολιτών και καλεί τον Νίκο Αναστασιάδη να τηρήσει την δέσμευσή του προς το Εθνικό Συμβούλιο ότι «δεν θα αποδεχθεί πενταμερή ή πολυμερή, αν πρώτα δεν ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr