Βέτο της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ με αφορμή το προσφυγικό

746008-renzi.jpg

15-11-2016 22:19

Βέτο την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έθεσε και επισήμως η Ιταλία, μπλοκάροντας την κίνηση κεφαλαίων προς χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες.

«Θέσαμε βέτο στις Βρυξέλλες με τον υφυπουργό μας Σάντρο Γκότζι», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Κατάνης στην Σικελία.

Στην συνέχεια, ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος, πάντα, στην απόφαση της κυβέρνησής του να εκφράσει την ανοικτή διαφωνία της σε σχέση με την προτεινόμενη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προυπολογισμού μέχρι το 2020, πρόσθεσε: «Οι Βρυξέλλες ήθελαν να αφήσουν στις πλάτες των Σικελών το βάρος του μεταναστευτικού, της διάσωσης χιλιάδων ζωών και της πολύπλοκης επίλυσης της όλης αυτής υπόθεσης. Γεμίζουν χρήματα, όμως, τις ευρωπαϊκές χώρες που όχι μόνο δεν αποδέχονται μια συμφωνία που έχουν υπογράψει, αλλά υψώνουν και τείχη με τα λεφτά μας».

«Επιβεβαιώσαμε την επιφύλαξή μας σε ότι αφορά την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης», τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι. «Η αναθεώρηση αυτή, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ιταλίας, δεν μπορεί να υιοθετηθεί, διότι χρειάζεται ομοφωνία», πρόσθεσε ο Ιταλός υφυπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Σύμφωνα με τον Γκότζι, «είναι κάτι που η Ιταλία έπραξε, επειδή θεωρεί ότι πρέπει να της δοθούν ακόμη πολλές εγγυήσεις σε ότι αφορά την πραγματική αύξηση των κονδυλίων υπέρ των προτεραιοτήτων που θέτει η χώρα».

Μια δήλωση, η οποία δείχνει ότι, τουλάχιστον από τυπικής και επίσημης πλευράς, η σημερινή κίνηση της Ιταλίας, δεν ισοδυναμεί, προς το παρόν, με άσκηση του δικαιώματος του βέτο, διότι αυτό προϋποθέτει την πραγματοποίηση ψηφοφορίας των εκπροσώπων όλων των χωρών μελών της Ένωσης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...