Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα – Τσίπρας: Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα – Απομείωση του χρέους τώρα!

745947-2636884.jpg

15-11-2016 16:32

Επίσκεψη Ομπάμα: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Ομπάμα που ήρθε στην Αθήνα, που επέλεξε τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία για το τελευταίο ταξίδι του στη θητεία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε τη θητεία Ομπάμα, η οποία όπως είπε «άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ και τις σχέσεις των δύο χωρών».

«Το 1999 ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα υποδέχεται έναν πρόεδρο που οδήγησε την αμερικανική οικονομία εκτός κρίσης μετά το 2008. Οκτώ χρόνια μετά, τα αποτελέσματα είναι απτά. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας και σε ανάπτυξη, ενώ από την άλλη η λιτότητα της Ε.Ε. κρατάει τις εδώ οικονομίες εγκλωβισμένες προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Επιχειρώντας να αποφύγει λάθη του παρελθόντος, η διεθνής κοινότητα το 1953, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ρύθμισε το χρέος της ηττημένης πολεμικά Γερμανίας, συνδέοντας το με ρήτρα ανάπτυξης. Σήμερα η Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης».

«Ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με τις χειρότερες συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Μέσα σε τέσσερα χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%. Παρά τις πληγές μας σταθήκαμε όρθιοι και βήμα με βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία μας. Φέτος, μετά από πολλά χρόνι,α έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη και αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πρέπει να αναγνωρίσω και την πολιτική και ηθική στήριξη που παρείχε ο κ. Ομπάμα στην κυβέρνηση μου που πάλεψε για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά και για να μείνει η Ευρωζώνη ενωμένη. Πιστεύω πως πήραμε τις σωστές αποφάσεις και προχωρήσαμε σε σωστές μεταρρυθμίσεις, με παράλληλη αντιμετώπιση της διαφθοράς και προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και δεν μπορούν να απαλύνουν τα βάρη της κοινωνίας, και ιδίως της νεότερης παραγωγικής γενιάς. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα, η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επαναπροσδιορισμός των πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος είναι τώρα», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Περισσότερα σε λίγο…ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr