Μέρκελ: Εξαιρετικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου ο Στάινμαϊερ

745638-merkel-stainmayer.jpg

14-11-2016 19:09

Ως έξοχο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου της χώρας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) να στηρίξουν τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για το αξίωμα αυτό, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε μια εποχή που υπάρχει αναβρασμός και αστάθεια στον κόσμο, το να στέλνουμε ένα μήνυμα σταθερότητας –με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Στάινμαϊερ από τους συντηρητικούς– είναι κατά την άποψή μου σωστό και σημαντικό», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Μέρκελ ήλπιζε να προωθήσει ένα δικό του υποψήφιο για τη θέση που θα μείνει κενή τον Μάρτιο, όταν αποσυρθεί ο νυν πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, αλλά επέλεξε τελικά να στηρίξει τον Σοσιαλδημοκράτη Στάινμαϊερ για να αποφύγει μια μακρά διαμάχη με το SPD, τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό…

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από αδιέξοδο εβδομάδων, το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και η σύμμαχός της στη Βαυαρία Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) αποφάσισαν τελικά σήμερα να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η πολιτική παράδοση στη Γερμανία θέλει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να συμφωνήσουν επί μίας κοινής υποψηφιότητας για την προεδρία, μίας προσωπικότητας που να αίρεται επάνω από τις πολιτικές των κομμάτων και να εκπροσωπεί την ηθική συνείδηση της χώρας.

Αυτό που συνέβη κατά την εκλογή του Γιόακιμ Γκάουκ, ενός πρώην αντιφρονούντα της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, που αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα και η θητεία του λήγει τον Μάρτιο 2017.

Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί στις 12 Φεβρουαρίου από το Κοινοβούλιο και τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr