Ευρωζώνη: Συνεχίζεται η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

745542-epituxis.jpg

14-11-2016 14:02

Οι διεθνείς επενδυτές συνεχίζουν να πωλούν τα κρατικά ομόλογα, καθώς κυρίαρχη είναι η πεποίθηση στις αγορές ότι με την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων αυξήθηκαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, μία τάση που διατηρήθηκε μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Λονδίνο και επεκτάθηκε στην αγορά των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έχουν επανέλθει στα επίπεδα τους πριν από το καλοκαίρι, ενώ και οι αποδόσεις των ισπανικών, πορτογαλικών και ιταλικών τίτλων διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές τους.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 0,35%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

Η απόδοση των ισπανικών 10ετών τίτλων σημείωνε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 1,55% και των πορτογαλικών 3 μονάδων βάσης στο 3,53%.

Με τον Τραμπ να υπόσχεται μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα υποδομών, φορολογικές μειώσεις και προστατευτικές πολιτικές, οι επενδυτές έχουν καταλήξει γρήγορα στο συμπέρασμα ότι αυτό θα σημάνει υψηλότερη ανάπτυξη – και πληθωρισμό – για την αμερικανική οικονομία την επόμενη διετία.

Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, συνέβαλε στην πρόκληση ενός μεγάλου ράλι των ομολόγων, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας να διατηρεί τα επιτόκια κοντά σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ.

«Οι προοπτικές δημοσιονομικής στήριξης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση έχουν αυξήσει την πεποίθησή μας ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα φθάσει στο 2,5% το 2017, πιθανόν γρηγορότερα από ό,τι υποθέταμε αρχικά», δήλωσε στέλεχος της Goldman Sachs, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί είτε η αμερικανική προεδρία προχωρήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών είτε σε προστατευτισμό».

Στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο σήμερα, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 2,24%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε επίσης κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,03%, ενώ αυτή των 5ετών τίτλων σημείωνε άνοδο 13 μονάδων βάσης στο 1,66%.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr