Συρία: Οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν την Νιμρούντ

745336-mosouli1.jpg

13-11-2016 20:20

Ιρακινοί στρατιώτες, που κινούνται προς τη Μοσούλη, ανακατέλαβαν σήμερα την πόλη Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της ομώνυμης αρχαίας πόλης των Ασσυρίων και είχε καταληφθεί πριν από δύο χρόνια από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που είχαν προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στον αρχαιολογικό τόπο.

Στη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος βλέπει τον κλοιό να σφίγγει γύρω από ένα από τα τελευταία προπύργιά του, την αλ-Μπαμπ, βόρεια του Χαλεπιού, όπου πλησιάζουν οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις.

Η επίθεση αυτή αυξάνει περαιτέρω την πίεση επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης, η οποία βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την επιχείρηση που διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα από μια αραβο-κουρδική δύναμη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα, της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Στο Ιράκ, η ανακατάληψη της ζώνης της Νιμρούντ δεν είναι σημαντική από στρατηγική άποψη, όμως έχει συμβολική σημασία, καθώς η αρχαία ασυριακή πόλη είναι ένας από τους διασημότερους αρχαιολογικούς τόπους του Ιράκ, χώρα που συχνά περιγράφεται ως κοιτίδα του πολιτισμού.

Ο ιρακινός στρατός δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με την ανακατάληψη της Νιμρούντ ούτε για την κατάσταση του αρχαιολογικού τόπου ο οποίος βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη και σε απόσταση περίπου 30 χλμ. νότια της Μοσούλης.

Η διεθνής κοινότητα είχε εκφράσει την ανησυχία της την άνοιξη του 2015, όταν το ΙΚ είχε δημοσιοποιήσει φωτογραφίες που έδειχναν τζιχαντιστές να καταστρέφουν με μπουλντόζες, εκρηκτικά και αξίνες τα μνημεία, τα ανάγλυφα και τα αγάλματα της Νιμρούντ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr