Αχτσιόγλου: Θέλουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

745010-axtsioglou.jpg

11-11-2016 23:25

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιθυμεί η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και δηλώνει πως οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους στο θέμα αυτό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Αχτσιόγλου, σημείωσε: «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας είπε η κ Αχτσιόγλου, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και τόνισε πως η γραμμή άμυνάς μας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Για την καταπολέμηση της ανεργίας (υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα στον Οκτώβριο χάθηκαν 82.000 θέσεις εργασίας)υποσχέθηκε πως θα ανοίξουν 80000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των τριετιών στην διαπραγμάτευση.

Για τα κατώτατο μισθό ανέφερε πως υπάρχουν συναινέσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ για την μαύρη εργασία δήλωσε ότι θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της σωστής εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου με σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Εργασίας με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων

Με αφορμή την απόλυση εγκύου «ενοικιαζόμενης» εργαζόμενης, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων σε τηλεφωνικά κέντρα.

Επισημαίνουν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών, καθώς υπάρχουν συχνά καταγγελίες για ανακύκλωση του εργατικού προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας και αδικαιολόγητες απολύσεις.

Στη συνέχεια απευθυνόμενοι στην κ. Αχτσιόγλου, ρωτούν τι περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών αλλά και γενικότερα σε περιπτώσεις υπενοικίασης εργαζομένων.

Ερωτούν επίσης εάν προτίθεται να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τις «ενοικιάσεις» εργαζομένων, ώστε να μην είναι δυνατόν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών να βαφτίζονται ως «έργα» και να ανατίθενται σε εταιρείες «υπενοικίασης» εργαζομένων.

Επιπλέον τονίζουν, ότι η «ενοικίαση εργαζομένων» είναι θεσμός που έχει θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αποτέλεσε και αποτελεί «πολιορκητικό κριό» καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές που καταθέτουν την ερώτηση είναι: Καββαδία Αννέτα, Ακριώτης Γεώργιος, Αντωνίου Χρήστος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη), Ζεϊμπέκ Χουσεΐν), Θελερίτη Μαρία, Θεωνάς Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης), Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος), Ρίζος Δημήτριος, Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέτυ, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρίγος Αντώνιος, Τζαμακλής Χαρίλαος, Τσόγκας Γεώργιος, Ψυχογιός Γεώργιος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr