Αυτό είναι το νέο ΕΣΡ: Η κυβέρνηση υποχώρησε, αλλά η συναίνεση άργησε πάρα πολύ

744692-18172507.jpg

11-11-2016 7:18

Χρειάστηκαν κοντά ένας χρόνος έντονων αντεγκλήσεων και ακραίας πολιτικής πόλωσης, αλλά και έξι συνεδριάσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να επιτευχθεί χθες, Πέμπτη (10/11/2016) η πολυπόθητη συναίνεση στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

Ύστερα από ένα πολύωρο γαϊτανάκι έντονων πολιτικών διαβουλεύσεων, τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης αρχής», αλλά και τη διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση πως «είναι απολύτως θεμιτό στη συζήτηση και απόφαση του ΕΣΡ -που θα έχει το βασικό λόγο- θα προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών που μπορεί να είναι αυξημένος από τον αριθμό 4 που είχε νομοθετηθεί», βγήκε τελικά «λευκός καπνός» και η Ανεξάρτητη Αρχή είναι πλέον γεγονός.

Επί της ουσίας αυτό που προκύπτει είναι ότι ο νόμος Παππά (Ν.4339/2015) για τις τηλεοπτικές δεν καταργείται, απλώς «μεταβάλλεται», μετά και την – διά τροπολογίας – απαλοιφή του αντισυνταγματικού – μέσω ΣτΕ – άρθρου 2Α, που αφορούσε στην αρμοδιότητα της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να διενεργεί τους διαγωνισμούς για τις αδειοδοτήσεις. Πλέον αυτή η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί κατ’ αποκλειστικότητα στο ΕΣΡ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ, ΠΕΜΠΤΗ (10/11/2016) ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τα μέλη του νέου ΕΣΡ

Κατά τα λοιπά, η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία 4/5 επιτεύχθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και έτσι η πρόταση για το νέο ΕΣΡ, όπως διαμορφώθηκε τελικά, και ψηφίστηκε είναι η εξής:

• Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ

• Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr