Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη»

743850-truk.jpg

08-11-2016 21:33

Οι επικεφαλής του αμερικανικού και του τουρκικού στρατού συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την «κατάληψη, κατοχή και διαχείριση της “De facto” πρωτεύουσας του ISIS στη βόρεια Συρία, Ράκα, όπως ανέφερε το τμήμα της υπηρεσίας ειδήσεων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ο Διεθνής Συνασπισμός και η Τουρκία θα εργασθούν από κοινού για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη Ράκα», δήλωσε ο πρόεδρος της Μεικτής των Αρχηγών του αμερικανικού Επιτελείου, Τζόζεφ Ντάνφορντ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα την Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες από το DoD (το Τμήμα της Άμυνας), τις οποίες επικαλείται το CNN.

Η επίσκεψη του Ντάνφορντ στην Άγκυρα, έγινε μετά την ανακοίνωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ότι ξεκινούν την στρατιωτική επίθεση για κατάληψη της Ράκας από το ISIS, μια επιχείρηση που την ονόμασαν «Οργή του Ευφράτη».

Η επιχείρηση αυτή συμπίπτει με την επίθεση του συνασπισμού στο γειτονικό Ιράκ για την απελευθέρωση της πόλης Μοσούλη, που αποτέλεσε προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Ο ρόλος των κουρδικών δυνάμεων- μία από τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις επί του εδάφους κατά του ISIS- αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ των συμμάχων Τουρκίας και ΗΠΑ, σημειώνει το CNN.

Η αμερικανο-τουρκική συμφωνία προβλέπει ότι η Συμμαχία που βρίσκεται υπό την αμερικανική ηγεσία δεν θα προχωρήσει στην κατάληψη της Ράκας «χωρίς την ένταξη της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στα σχέδια της συμμαχίας», σύμφωνα με τον Ντάνφορντ.

Ο τουρκικός στρατός ανέφερε με ανακοινώσεις του ότι οι στρατιωτικοί αρχηγοί συζήτησαν «μεθόδους για έναν κοινό αγώνα κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, ειδικά στην Αλ Μπαμπ και στη Ράκα τις επόμενες ημέρες.Ο Αμερικανός στρατηγός φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις των Τούρκων που έχουν διαφωνίες ως προς τη σύνθεση των δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατά της Ράκας. «Εργαζόμαστε να βρεθεί ένα σωστός συνδυασμός των δυνάμεων για την επιχείρηση», δήλωσε χωρίς να αναφέρει ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν τη συμμετοχή Κούρδων στην απελευθέρωση της Ράκα.

Ο Ντανφορντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργασθούν με την Τουρκία ώστε να καταλήξουν στη σύνθεση των δυνάμεων που θα καταλάβουν και θα διαχειρισθούν την Ράκα. «Η επιχείρηση χρειάζεται κυρίως αραβικές και σουνιτικές δυνάμεις», είπε.

Σύμφωνα με το DoD «υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις, όπως είναι η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση και οι ελεγχόμενες δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Η Ράκα είναι ο χώρος κατοικίας σχεδόν 200 χιλιάδων ανθρώπων, οι περισσότεροι Άραβες Σουνίτες και περίπου 5.000 εξτρεμιστές.

Η συνάντηση στην Άγκυρα, του Τζόζεφ Ντάνφορντ και του Τούρκου ομολόγου Χουλούσι Ακάρ, κράτησε τεσσεράμισι ώρες.

Οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν έτσι ώστε ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός των ΗΠΑ και υπάλληλοι να εργασθούν στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr