Κυπριακό: Crash test στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

743883-kypraiko.jpg

08-11-2016 19:02
Στο πιο ευαίσθητο ζήτημα για την επίλυση του Κυπριακού περνούν οι διπαραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Καλή ήταν η πρώτη συζήτηση για το περιουσιακό κατά την πρωινή συνάντηση (08/11) του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ-Πελεράν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.
 
Κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε από τις 09.00 μέχρι τις 13.00 τοπική ώρα, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του περιουσιακού και έγινε προπαρασκευή για τη συζήτηση που θα ξεκινήσει την Τετάρτη (09/11) επί των κριτηρίων για το εδαφικό, η οποία χαρακτηρίζεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως crash test σε ό,τι αφορά στις προθέσεις με τις οποίες ήλθε στην Ελβετία η τουρκοκυπριακή πλευρά. 
 
Στο μεταξύ, οι διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, σε συνάντησή τους, συζητούν θέματα που αφορούν το περιουσιακό, καθώς και το θέμα της συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν απόψε ώρα για να συζητήσουν τα θέματα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα συνεχίσουν τη συζήτηση επί θεμάτων που είχαν συζητήσει τη Δευτέρα (07/11) σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την οικονομία. Τον Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν οι Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης.
 
Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρξε κάποια πρόοδος, με την πιο σημαντική να αφορά θέμα του κεφαλαίου της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα την ευθύνη των ομόσπονδων πολιτειών σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ωστόσο, το θέμα θα παραπεμφθεί στους τεχνοκράτες για θέματα οικονομίας.
 
Σε ό,τι αφορά στο κεφάλαιο της ΕΕ, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τάση προς συμφωνία που αφορά οικονομική πτυχή του κεφαλαίου αυτού. Το τρίτο θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση είναι η συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
 
Για τη σημερινή (08/11) σύσκεψη των ηγετών για το περιουσιακό, ανέφεραν πως έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση «ειδικότερα στα θέματα που σχετίζονται με το εδαφικό», τα οποία συζητούνται για πρώτη φορά και αφορούν τις περιουσίες που θα ανήκουν στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία και τις περιουσίες που θα βρίσκονται στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.
 
Οι ίδιες πηγές επανατόνισαν τη σημασία του να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία στη συνέχεια να αποτυπωθούν σε χάρτη. Σημείωσαν, εξάλλου, πως κατά τη συζήτηση δεν αναμένεται να γίνουν αναφορές σε τοπωνύμια, αλλά στα ποσοστά εδάφους των πολιτειών, καθώς και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr