Κρίσιμες στιγμές για την Κύπρο: Αναστασιάδης – Ακιντζί κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

743552-anastasiadis-akintzi.jpg

07-11-2016 21:39

Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 7 ώρα Ελλάδος (07/11), στο Mont Pelerin της Ελβετίας, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. 

Στην αποψινή συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί διαπραγμάτευση επί των εκκρεμούντων ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποιά κεφάλαια θα ξεκινήσει.
 
Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ολοήμερες διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο La Mirador, στο οποίο έχουν καταλύσει οι δύο αντιπροσωπείες, μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Αυτό δεν αφορά μόνο τους δύο ηγέτες, αλλά και τις ομάδες τους. Έτσι, την ίδια ώρα μπορεί να πραγματοποιείται συνάντηση των δύο ηγετών σε ένα δωμάτιο, συνάντηση των διαπραγματευτών σε άλλο και συνάντηση των ομάδων εργασίας (για το εδαφικό) σε διαφορετικό χώρο. Στόχος είναι να διεξάγονται συνομιλίες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.
 
Πάντως, επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα είναι το εδαφικό, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο (07/11) το απόγευμα ή το πρωί της Τετάρτης(08/11), εκτός και εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφασίσουν διαφορετικά.
 
Τη θέση ότι μπορεί να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων, εξέφρασε σε συνέντευξη στο τουρκικό NTV ο Μουσταφά Ακιντζί, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη για την Ελβετία.
 
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η θέση του είναι πως «μπορεί να αλλάξει το σύστημα των εγγυήσεων μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν οι οικονομίες των δύο πλευρών θα είναι πλέον αλληλοεξαρτώμενες».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε επίσης την θέση, ότι στην περίπτωση που οι δύο ηγέτες φθάσουν στο σημείο να συζητούν χάρτη, «θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία για την πενταμερή διάσκεψη». Προσδιόρισε μάλιστα την «πενταμερή», στις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.
 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr