Λιβύη: Σφοδρές μάχες σπίτι με σπίτι στη Σύρτη – Απελευθερώθηκαν πέντε ξένοι όμηροι του ISIS (Vid)

738496-sirte.jpg

21-10-2016 8:09

Λιβυκές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πέντε ξένους υπηκόους που κρατούνταν από το Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη (Σιίρτ) μετά από σφοδρές μάχες, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την τελευταία συνοικία της πόλης, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος χθες (21/10).

Το ISIS κατέλαβε τη Σύρτη πριν από ένα χρόνο περίπου, εκμεταλλευόμενο το χάος που δημιούργησαν οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ αντίπαλων ταξιαρχιών των λιβυκών στρατευμάτων που κάποτε πολεμούσαν ενωμένες για να διώξουν τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011, αλλά σταδιακά στράφηκαν η μία εναντίον της άλλης.

Δύο από τους απελευθερωμένους ομήρους είναι από την Τουρκία, δύο από την Ινδία και ένας από το Μπαγκλαντές, είπε ο Ρίντα Ίσσα, εκπρόσωπος των δυνάμεων Μπόνιαν Μαρσούς που πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Σύρτη εδώ και έξι μήνες.

«Υπήρξε μια απεγνωσμένη αντίσταση από τον ISIS, αλλά είχε να αντιμετωπίσει βαρύ οπλισμό», είπε ο Ίσσα.

Οι δυνάμεις από τη δυτική πόλη Μισράτα, συμμαχώντας με την κυβέρνηση της Τρίπολης που αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ηγούνται της μάχης για να διώξουν τον ISIS από τη Σύρτη. Από τον Αύγουστο υποστηρίζονται από αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μικρές ομάδες ειδικών δυνάμεων της Δύσης. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν σθεναρή αντίσταση από ακροβολιστές, παγιδευμένα αυτοκίνητα και νάρκες καθώς οι μαχητές του ISIS έχουν εισχωρήσει στις τελευταίες συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό έλεγχο, μαχόμενοι από σπίτι σε σπίτι.

Χθες, οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές του ISIS ενώ προχωρούσαν προς τη Συνοικία 600 της Σύρτης, μία από τις τελευταίες που παραμένουν στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι τώρα ελέγχουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Δεν δόθηκαν πληροφορίες για το μέρος όπου είχαν απαχθεί οι πέντε ξένοι, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια το Ισλαμικό Κράτος έχει επιτεθεί σε πετρελαιοπηγές και είχε απαγάγει ξένους που εργάζονται εκεί.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr